Skönhet

Små flickor är princessor. Små pojkar är grisar. Vänd på det. Hur känns orden om de används om det andra könet?

Det finns gott om projekt för att hjälpa kvinnor och flickor med dålig självkänsla att känna sig vackra. Genom dans-, smink- och kroppsvårdskurser, gruppövningar, yoga och zumba skall alla kunna känna sig vackra. Alla kvinnor är vackra.

Kvinnor kan vilja, eller tvingas, täcka sin kropp för att slippa stirrande män. Men självklart har inte män rätt att stirra på kvinnor, oavsett hur lättklädda de är. Underförstått är dock att män alltid vill göra det, eftersom kvinnor är vackra.

Män däremot, behöver täcka sin kropp för att inte äckla kvinnor (eller under vissa omständigheter, andra män). För mäns kroppar är inget som tilltalar någon. De är något som måste döljas:

“Jaha, det var en sån fredag idag. Har helt ofrivilligt sett två spritt språngande nakna karlar idag. Den första även kallad näcken, en korpulent liten man sitter vid det gamla romerska hälsobadet och spelar flöjt. Nä, det är inte bildligt eller en omskrivning, han spelar nån melodi på en liten träflöjt. Den andra ligger nån meter från vattenbrynet på stranden när jag går min kvällspromenad. Naturiststranden ligger ju en bit bort, undrar om han missat det… Och det vore ju trevligt om jag själv kunde få välja vem jag ska se naken och när…”

Att bli påkommen med att onanera är kanske det mest pinsamma som kan
hända en. Konstigt nog är det mindre pinsamt att bli påkommen med att
ha sex med en tjej. Är det för att tjejens kropp och sexualitet inte är äcklig,
så att akten bara är hälften så äcklig som när det är en ensam kille
som gör något?

“Om du tänker på tjejer som skickar/lägger ut nakenbilder till folk de inte känner bra eller alls så är det för att det är ett hyfsat acceptabelt sätt för tjejer att skaffa sig bekräftelse. Det är inte lika acceptabelt som kille att skicka bilder på sitt kön till främmande brudar, och det är bra. Jag vill se fräscha nakna brudar men inte äckliga nakna killar.” /Kille, 16år

När jag läser “Alla kroppar är vackra” under en bild med människor med olika kroppsform, tänker jag att vad det egentligen betyder är “alla kvinnor är vackra”, till skillnad från män som är fula. För aldrig någonsin innehåller en sån bild en enda man. Man kan såklart argumentera för att män inte råkar ut för samma skönhetsideal. Men online-undersökningar har visat att kvinnor i genomsnitt bedömer mäns utseende som under genomsnittet, medans män bedömer kvinnors utseende enligt en normalfördelning, centrerad på genomsnittligt utseende.

Your Looks and Your Inbox « OkTrends
Mannens äckliga sexualitet | Vardagsrasismen
The Male Body: Repulsive or Beautiful? –
Den mjuke mannen som motiv – DN.SE

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s